Radiatordump.nl

Radiatoren tegen dumpprijzen

Berekening capaciteit

De benodigde capaciteit, het vermogen, van de radiator berekenen.

Er zijn 3 factoren waar u rekening mee moet houden om de geschikte capaciteit voor uw radiator of radiatoren te berekenen.

  • Ten eerste is de grootte of inhoud van de kamer van belang
  • Ook de gewenste temperatuur in de kamer
  • En wat voor soort ruimte het is
Het berekenen van de inhoud van de kamer.
U kunt de inhoud van de kamer berekenen door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen, in meters. U hebt dan het aantal kubieke meter. U hebt bijvoorbeeld een kamer van 8 meter lang, bij een kamer van 5 meter breed. Wanneer de hoogte 2,7 meter is komt u uit op een kamer met een inhoud van 108 kubieke meter (8m*5m*2,7m = 108m3)

De gewenste temperatuur bepalen

Ruimte
Aanbevolen temperatuur
Benodigde Watts per m3
Woonkamer
   22 graden Celcius
85 Watt
Slaapkamer
   18 graden Celcius
70 Watt
Keuken
   20 graden Celcius
77 Watt
Studeerkamer
   22 graden Celcius
85 Watt
Badkamer
   24 graden Celcius
93 Watt

 

 
Het berekenen van de benodigde capaciteit van de radiator
U kunt door het aantal kubieke meter van de ruimte te vermenigvuldigen, met het aantal Watt per vierkante meter, zelf bepalen hoeveel warmtecapaciteit uw radiator moet hebben om de gewenste temperatuur te bereiken.
Voorbeeld:
Uw woonkamer is 108 kubieke meter. De capaciteit van de radiator dient dan minstens 9180 Watt te zijn (108 m3 * (gewenste temperatuur 22 graden = 85 Watt)). Verstandig is het dan om in deze ruimte meerdere radiatoren te bevestigen zodat die een gezamenlijk vermogen van 9180 Watt zullen hebben.

Het behoud of verlies van warmte
In bepaalde situaties is er sprake van warmteverlies of juist warmtebehoud. Dat kan het gevolg zijn van juist goede of slechte isolering. Daarom dient u rekening te houden met het volgende. Bij oude of slecht geïsoleerde woningen dient u 15% op te tellen bij de berekende capaciteit. Bij goed geïsoleerde woningen kunt u 10% aftrekken van de door u berekende warmteafgifte.